Karantina günlerinde asla pidesiz kalamazdık. Hemen yapıverdik :)
Çünkü ne de olsa dedemiz fırıncı.
Ama ben bu sefer pastane pidesi yaptım, fırın pidesi haftaya :)
İki adet büyük boy pide çıkıyor.
Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 paket instant kuru maya
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1/4 su bardağı sıvıyağ
- 1 yumurta akı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı galeta unu
- Aldığı kadar un (5 / 6 su bardağı)
Üzerine;
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı süt
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- çörekotu-susam
- parmaklarımızı batırmak için sıvıyağ
Yapılışı:
- Parmağınızı soktuğunuzda dayanabildiğiniz bir ısıda ılık su ve sütü bir kaba alıyoruz.
- Bunlara maya ve toz şekeri katıp tahta kaşıkla karıştırıp bir kapak katarak 5 dk aktifleşmesini bekliyoruz.
- Aktifleşen mayaya sıvıyağ, yumurtanın akı (sarısı üzerine sürülecek), tuz ve sıvıyağ ekliyoruz.
- Sonrasında azar azar un eklemeye başlayacağız.
- Pide hamuru yumuşak, hafif yapışkan bir hamur olmalı.
- 4 bardak un ekledikten sonra un serpilmiş tezgaha alıp uzata uzata yoğurup o esnada un eklemeye devam ediyoruz.
- Elastik ama toparlanabilen bir hamur olmaya başladığında kabına geri alıp üzerini bir bezle örtüp, iyice sarıp sıcak bir yerde 1,5 saat minimum mayalanmaya bırakıyoruz.
- Mayalanan hamuru tekrar tezgaha alıp bir tur katlayarak yoğuruyoruz.
- Hamuru iki eşit parçaya ayırıyoruz.
- Tepsiye yağlı kağıt serip 1 yemek kaşığı galeta unu serpiyoruz. (Bu pidenin altındaki tozdur)
- Merdane yardımı ile hamuru yuvarlak açarak tepsiye alıyoruz. Yaklaşık 35 cm çapında açtım.
- Üzerinin sosunu hazırlıyoruz. Yumurta sarısı, süt, yağ ve yoğurdu bir kapta karıştırıyoruz.
- Parmaklarımızı yağa batırıp bastıra bastıra pidenin şeklini veriyoruz.
- Şekil verdiğimiz pideyi 15 dk tepside mayalandırıyoruz.
- Beklettiğimiz pidenin şeklini tekrar parmaklarımızı yağa batırarak bir kez daha üzerinden geçiyoruz.
- Üzerine sos sürüp her yerine susam ve çörekotu serpiyoruz.
- Önden ısınmış 200 derece fırında alt üst kızarana kadar pişiriyoruz.
Bu malzeme çok gelirse yarım ölçü kullanabilirsiniz ya da fazla pişirdiğiniz pideyi buzlukta muhafaza ederek ısıtarak sonra tüketebilirsiniz.
Afiyetle, sağlıkla